Fehér fagyöngy

(Viscum album)

 

Termőhely: A világ hideg, mérsékelt és a mediterrán éghajlatú területein fordul elő. Szinte minden fán előfordulhat, mint élősködő, de - szakrálisan is - a tölgyfőn termő példányok hordozzák a legnagyobb erőt. Erdőkben mindig egyszerre több fordul elő, a tündérek birodalmát jelezve.

Gyűjtés: A gyűjtés az őszi napéjegyenlőségtől a tavaszi napéjegyenlőségig aktuális. Az újholdkor és a teliholdkor szedett fagyöngy hatóanyagában érzékelhetően nem, de az elmére gyakorolt hatásában eltérő. A görög papok és a kelta druidák aranysarlóval szelték szertartásaikhoz, mágikus főzeteikhez, illetve démonűzésre az ártó szellemek távoltatására.

Felhasználás: Bogyóját kenőcsben alkalmazzák, belsőleg nem, mert könnyen túladagolható, akár halálos mérgezést is okozhat. Belőle készült a madárenyv. Közvetlen fogyasztásra, forrázat, áztatmány, por elkészítésére a növény vékonyabb ágát, hajtásait, leveleit használják.

Pallas Athéné gyógynövényét a régiek a béke, az egység hírnökeként, megjelenítőjeként tisztelték. Rontás feloldására, démonűzésre is használták. Az álmok világának védnökeként az "ágy" fejénél tartották, mint varázsszert, jósláskor is használták. A szerelem gyógynövénye is, hisz "fagyöngy alatt szabad a csók". Bájitalok alkotórésze és vigyázat, állítólag egyik összetevője a híres boszorkánykenőcsnek!

Íze: keserű: 5, édes: 3, savanyú: 1.

Energetika: szelet csökkenti, tüzet fokozza, vizet csökkenti.

A szélpálya dugulásait csökkenti, szerveit nyugtatja, tartós fogyasztása kiszárít, hevít.

Általános hatás: A fagyöngy a dózistól függően ellentétesnek látszó tüneteket produkálhat, míg kis mértékben fogyasztva ellazít, addig nagy dózisban görcsöket okozhat. Normálisan használva görcsoldó, nyugtató hatású a simaizomzatra. Erősíti az immunrendszert és az idegrendszert, valamint utóbbit, így az érzékelési és a megnyilvánulási folyamatokat is érzékenyebbé, finomabbá teszi. A ritmust minden szinten rendezi és erősíti, segít a lerakódások feloldásában. Enyhe vérzéscsillapító, sebgyógyító, tisztító hatással bír.

Lélektani hatás: a tiszta, finom, könnyed minőségeket viszi a lélekbe. A féltékenységet és a kegyetlenséget azáltal oldja, hogy segít túllépni a problémákon az elme dimenzióváltási képességét felerősíti, ezért az álomvilág zavarainak rendezésére (éjjeli bepisilés), a látókör szélesítésére alkalmas. Szünteti az ellenséges érzelmeket, segít a megbékélésben. A szív szorongásait elnyugtatja, hogy az helyet adhasson a szerelem, a szeretet, a bátorság érzésének, amit e növény elősegít. A lélek tisztulási folyamatait felfokozza, ami túlzásban áttételesen félelmek megjelenését eredményezheti, ezért alkalmazásakor az arányokra, egyensúlyra fokozottan ügyelni kell. Felszínre hozza a belátás, a tisztánlátás képességét.

Részletes ismertetés: fokozza a szervezetben az átalakító finomtűz (agni) működését, ezért májtisztító hatása jelentős. Csökkenti a testnedvek koleszterinszintjét, vértisztító hatású, a férgeket kiűzi a szervezetből. Az érelmeszesedés megelőzésében és felszámolásában használata kívánatos. A vérnyomás kóros eltéréseit normalizálni képes, a magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat megemeli. A szív szabályos ritmusát segít fenntartani és határozottá tenni. Ezért szívműtét, infarktus után lábadozók igen nagy elővigyázatossággal, és ha lehet, orvosi kontroll mellett fogyasszák érrendszerük megfiatalítása érdekében, mert pulzuscsökkentő hatású. A szívcsakrát tisztítja és erősíti, hatása asztrológiai szempontból az Oroszlán jegyben Nap-Hold együttállásként értelmezhető. Egyes vélemények szerint a szívroham megelőzésére alkalmas. Szívproblémák kezelésében galagonyával és kankalinnal kombinálva javasolt.

A szíven kívül az immunrendszer hatékonyságát is erősíti, egyrészt, mert könnyíti a terheltségét, másrészt segíti a megújulásba. Nyugtató, lazító hatású az idegrendszerre és a görcsös zsigeri izmokra. Szerecsendióval kombinálva az epilepsziát, macskagyökérrel az idegességet lehet vele hatékonyan kezelni.

A méh izomzatának görcseit nyugtatja és segíti a megfiatalodásban. Túladagolva viszont erős simaizom-görcsöket provokál, ami a méh vérzésének megindulásához, terhesség esetén vetéléshez vezethet. Az ehhez szükséges adag alig kevesebb, mint a halálos dózis! Az erős görcsök a harántcsíkolt izmokra is átterjedhetnek, ami rángást, fulladást okoz. A rendszertelen havi vérzés beszabályozására javasolt.

Normál mennyisége (maximális mennyiség: fél liter vízbe áztatva vagy forrázva, egész napra elosztva) oldja a gyomorgörcsöt, túlzásban émelygést, hányingert okoz. az ezerjófűhöz hasonlóan erős léptisztító hatású és kismértékben a vércukorszintet is csökkenti. A bogyóból készült kenőcs a visszérgyulladásra és fagyásos sérülések kezelésére alkalmas. Bogyójának nedve szemölcs-írtó hatású, égetett mészporral keverve megtisztítja a krónikus, gyógyulni nem tudó, fertőzött sebeket. Közvetlenül nyílt sebbe kenve viszont halálos méreg lehet.

Az őrölt hajtásokból készült por orrba szippantva a makacs orrvérzést csillapítja.

Ellenjavallat: A kellő megfontoltság és a megfelelő mértéktartás nem teszi szükségessé, de mivel állapotától függően minden ember érzékenysége eltérő, állapotos nők legfeljebb homeopátiás dózisban fogyasszák, ha muszáj.