Katángkóró
(Cychorium intybus)

Előfordulása: Európában, Afrika északi részén, és ázsia nyugati területein őshonos eredendően, a mai korban viszont már a világ szinte minden részén elterjedt.

Szereti a napfényes mezőket, szántók, erdők, árkok szélét, kis vízigényű, a viszontagságokat jól bíró, termőhelyéhez hűséges növény.

Gyűjtése-felhasználása: A növény gyökérzetét tavasszal és ősszel érdemes újhold környékén gyűjteni, attól függően, hogy a test alsóbb, vagy felsőbb régióinak kezeléséhez kívánjuk felhasználni. Magját ősszi melegek száraz időszakban kell szüretelni, leveleit, szárát virágát tavasztól őszig folyamatosan gyűjthetjük, száraz napfénytől védett helyen száríthatjuk, illetve piríthatjuk forrázat, főzet, áztatmány készítéséhez, amit tejbe is keverhetünk, enyhítve keserűségét. Frissen is fogyaszthatjuk, de a katáng préselt levét, töretét is alkalmazhatjuk külsőleg, belsőleg egyaránt.

A Kelta mitoszok szerint az út mentén urára végtelenül hosszan várakozó Freya istennő változott át e növénnyé, s lett így a hűség, a megértés és a barátság együttes szimbóluma.

íze: keserű: 5, fanyar: 3, aromás: 2, gyökere: édes:1 is. A hajtás és a levél íze nyersebb, vadabb, a gyökér egyensújosabb ízhatású.

Energetika: a szelet fokozza, a gátló szelet, a tüzet, vizet csökkenti, enyhén langyít.

Lélektani hatása: A jóindulat, a szeretet, az érzelmi tisztaság megnyílvánulásának növénye, a tisztító tűzet hozza az ember lelkébe. A közönséges, vágyakban megjelenő erőt segít nemesebb állapúbbá alakítani, így az ideák világa felé emelni. Csökkenti az érzelmi túlterheltséget, szennyezettséget, elhajtja a melankóliát fenntartó lelki terheket, így fokozza a létvágyat, az életkedvet, szünteti az elmocsarasodott létállapotokat. Tisztább meglátásokat, fokozottabb magabiztosságot hoz.

Általános ismertetés: Mozgató, kissé összehúzó, szárító,hűtő hatású. Az étvágyat, emésztési energiát fokozza, csökkenti a gyulladásokat, hajtja a vizet, szünteti a hurutokat, lerakódásokat, erőteljes méregtelenítő, hűtő vértisztító, lázcsillapító. Mivel fokozza az emésztési energiát, ezért az emésztő csatornát, és a hozzá közvetlen kapcsolódó szerveket is általánosan tisztítja a lerakódásoktól, alulemésztett tápanyagoktól, mérgektől.

Gyomorerősítő, a gyomor emésztőnedv termelését, saverősségét fokozza forrázatának alkalomszerű fogyasztása, a gyomorfal nyálkásságát, a gyomorhurutosodását viszont csökkenti, ezért javallt sápatag arccal együttjáró gyomorgyengeség, gyomorrontás esetén is. A gyomor fertőzéses megbetegedései esetén aromás gyógynövényekkel együtt előnyösen alkalmazható.

A belekben felhalmozódott, a bélfalra felrakódott zsírokat, ragacsos béltartalmat, mely elzáródáshoz, puffadáshoz vezethet, leoldja, távozásra készteti, fokozza a bélmozgást.

A bél emésztőnegveit is erősíti, nyálkáit, hurutjait csökkenti, normál flóráját segít helyreállítani, ezért a bél gombás, fertőzéses megbetegedéseinek kezelésére kiváló.

A pangó bélsarat kihajtja. Rendszeresen is fogyasztható például a székletürítés szabájzásának céljából, mint cikóriakávé, főleg reggelenként, hatását tej hozzáadásával enyhíthetjük, lágyíthatjuk.

Azt ezerjófűhöz hasonlóan intenzíven tisztítja a lépet és a májat. A máj zsírosodással, gyulladással (pl.:sárgaság) járó betegségeinek egyik lehetséges, rendszeresen és folyamatosan alkalmazható gyógyszere.

Az epetermelést, annak erősségét fokozza, ezért nehezen emészhető, zsíros táplálékok mellé, akár közvetlen, vagy utólagosan fogyasztva a friss növényi levelek, vagy a gyökérből készült főzet is javallt. Az epekövet főzetének kúraszerű alkalmazása képes feloldani. A hasnyálmirigy alulműködésének, illetve az öregkori cukorbetegség kezelésének egyik lehetséges gyógyszere.

A vesék szűrürendszerét tisztítani képes, ezért a vese eredetű magasvérnyomást csökkenti. Vízhajtó hatású. A szervezet kükülőnböző helyein, (végtagok, hasüreg, medence…) felhalmozódott ödémás vizek lecsapolását segíti. Külsőleg is eredményesen alkalmazható borogatásként, pakolásként dagadások megszüntetésére.

Izületi panaszok, köszvényes tünetek esetén külsőleg és belsőleg egyaránt javallt.

Eredményesen kezelhetőek gyökerének főzetével a sömörös tünetek.

A bőrfelszínen megjelenő gyulladt pattanásokat, illetve a mélyebbről induló mérges pattanásokat, keléseket, szakállmérgezést, elfertőződött felszíni sebeket kívül-belül egyaránt alkalmazva kezelhetjük a növény friss levével, vagy főzetével.

Az idegrendszer terheltségét csökkenti, a tompa, nehézkes idegműködést mozgékonyabbá, könnyedebbé teszi, idegerősítő tonikkét alkalmazható. A hipohondriából, a képzelt betegség állapotából kimozdít. A nyomasztó, lidérces álmok elűzésére igen jó.

A szemkörnyék ödémás feldagadásának, a szem homályosságának, kivörösödésének, a kötőhártya gyulladásának kezelésére kamillával, esetleg szemvidítófűvel együtt készített forrázata borogatásként alkalmas.

Boros főzete meghüléses, hidegrázásos állapotok felszámolására kiválló, érdemes forraltborba kiegészítőként használni ilyen esetekben. A tompa fejfájást szünteti.

A férfiaknál a korai magömlés és a csapongó nemi vágy kezelésére főleg magja, vagy gyökere alkalmas főzet formájában, kúraszerűen alkalmazva.

Megkötés: magas gyomorsav, gyomorfekély, túlzott epetermelés, kiszáradás, széltúlsúly, idegi kimerültség.