Szurokfű
(Origanum heracleoticum, - vulgare)

Elterjedése: Európa mediterrán éghajlatú vidékeitől kezdve az északi fenyőerdőkig szinte mindenhol előfordul mezőkőn, irtásokon, sziklás hegyoldalakon. A világ más, hasonló jellegű termőhelyein is előfordul, sokszor eltérő módosulásban, de azonos tulajdonsággal.

Gyűjtése, felhasználása: tavasztól kezdve szinte egész nyár végéig gyűjthető, bár a napos területeken nyár végére kiéghet, ősszel másodhajthat. Alkalomszerűen természetesen bármikor szedhető, levele, virága, zsenge szára, de szárításhoz, gyógyászati célú begyűjtéshez, felhasználáshoz érdemes a teliholdak időszakait figyelembe véve napos koradélutánokon begyűjteni. Árnyékos helyen szárítsuk, papírral, vagy szövettel fedetten, hogy aromájából a legkevesebb vesszen kárba, zárt edényben tároljuk, a készletet évente újítsuk.

Felhasználhatjuk étkezési célra frissen, vagy szárítva, forrázat formájában, készíthetünk belőle illóolajat, tinktúrát, boros főzetet, krémet.

Íze: pikáns-aromás: 7

Energetika: szelet csökkenti, tüzet fokozza, vizet csökkenti. Élénkítő, szárító, hevítő hatású az egész szervezetre nézve.

Általános hatás: emésztést javító, étvágyfokozó, általános melegítő, hevítő vértisztító, izzasztó, enyhe fertőtlenítő, szélhajtó, görcsoldó, idegerősítő és nyugtató, hurutoldó, huruteltávolító, köptető hatású.

Lélektani hatása: tisztítja, frissíti a gondolatvilágot, segít feldolgozni a mérgező élményeket.

A megtisztulás, a megnyugvás élményét adja és erőt ad a terhek elviseléséhez. Távol tartja az alvilági influenciákat, a "fertőből"; kivezeti a lelket. Megkönnyíti a továbblépést, a felülemelkedést. Erősíti az emberben a jóindulatot, a tisztánlátást. Távoltarja a rossz álmokat, ezért párna alá teszik vagy ágy fölé akasztják.

Részletes ismertetés: A szurokfű frissen rágcsálva, illetve tinktúrája, boros készítménye, forrázata erős öblögetőként szájfertőtlenítő hatású, csökkenti az ínygyulladást, a fogfájást és a szájszagot.

A gyomor emésztőnedv termelését fokozza, így az étvágyat növeli. Csökkenti a hányingert, a gyomor émelygő érzését. A gyomorhurutot, a gyomor fertőzéses állapotait a forrázat, a boros készítmény kúraszerű alkalmazása szünteti. A gyomorrontás ellenszere, ételekben fűszerként való alkalmazása könnyíti annak feldolgozását.

A bélrendszer további szakaszaira is fertőtlenítő, szélhajtó, görcsoldó, zsíroldó, mozgató hatással van. A pangó béltartalmat, annak bélfalra tapadását aromái révén feloldja és kihajtja,ezért kólika és puffadás esetén javalt. Az emésztőnedvek termelését, azok hatékonyságát fokozza. Szünteti a bélsár erjedését, rothadását, így az azzal járó gázképződést is. Melegen tartja az emésztő rendszert és elősegíti a tápanyag felszívódását, valamint a fentiek miatt gátolja a méreganyag képződését.

Könnyíti a máj működését, felszítja benne az emésztő tüzet, ezért zsírmáj, gyenge minőségű epetermelés, ételmérgezés, magas koleszterinszint, elhízás esetén fogyasztása bármilyen formában, esetleg kúraszerűen is javalt.

Testszerte fokozza az izomzat vérellátását, ezáltal anyagcseréjét, így fáradt, lehűlt, lemerevedett, kötött, sérült izomzatú állapotokban a vele készített tinktúra, krém, vagy fürdő jótékony, pihentető hatású, e hatást fokozhatjuk, ha ezzel egyidejűleg belsőleg is használjuk. Ennek hatására csökken az izomfájdalom, sőt a reumatikus izületi fájdalmakat is enyhíti, ehhez illóolaját is használhatjuk. Meggyorsítja a véraláfutás felszívódását ha borogatásként alkalmazzuk forrázatát vagy illóolajával, tinktúrájával kenjük.

Tisztítja a testben keringő nyirkokat, nyirokmirigyeket, így a szövetnedveket, szöveteket is, ezért mérges csípések, fertőző, mérgező harapások, sérülések, vérmérgezés, nyirokrendszeri betegségek, nyirokrák esetében elsősorban alkoholos készítményeinek, illetve forrázatának alkalmazása elengedhetetlen.

A lehűlt veséket felmelegíti, szűrőrendszerükben a felhalmozódott lerakódásokat, szennyeződéseket, kisebb fertőzésüket felszámolja a kúraszerű alkalmazás.

Izzasztó hatása a testnedvek felhevítésén és a bőrpórusok tágításán keresztül érvényesül.

Erős bőrtisztító, a keléseket, furunkulusokat, fertőzött felszíni sebeket, korpás fejbőrt borogatás, lemosás formájában hatékonyan kezelhetjük a belőle készült forrázattal, az egyidejű belső áztatás mellett.

Könnyíti a légzést, a tüdő és a hörgők nyálkáit fellazítja, olvasztja, miáltal kiürítésük könnyebbé válik. Ez a hatása a kakukkfűéhez hasonlatos, így nehézlégzés, hörghurut, tüdőgyulladás esetén javalt, akár inhalációs, aromaterápiás formában is. Csillapítja a köhögést.

Az influenza, nátha, meghűlés hatékony ellenfele, indirekt lázcsillapító.

Az idegrendszer esetleges frusztráltságát az ingerküszöb csökkentő mérgek felszámolásával közvetve csökkenti, aromái melegítik, enyhén zsibbasztva nyugtatják az idegeket, fokozva ezáltal azok ellazulását, a görcsök elengedését. Csökkenti a stresszes állapotokat, valamint eredményesen szünteti a depresszió állapotát is ,idegerősítő.

A kismedence területét a szurokfű intenzíven melegíti, véráramlását fokozza, ezért a női reproduktív szerveket energizálja. A havi vérzés intenzitását fokozza, miáltal a szervezet tisztulása is fokozódik, bő vérzés esetén viszont ezen ok miatt ellenjavalt. Enyhíti a menstruációs görcsöket is. Segíti a szülés megindulását. Hüvelyi fertőzések, gombás folyás, viszketés esetén kúraszerűen kell alkalmazni külsőleg és belsőleg egyaránt. Hasonló jellegű nemi problémák esetén férfiaknál is alkalmazható.

Megkötés: szoptatás, terhesség, májgyulladás, tűztúlsúly.