Szegfűszeg

(Eugenia caryophyllata)

 

Elterjedése: A világ trópusi éghajlatú területein nő. Afrika adja a világ szegfűszeg termelésének java részét, de Indiában és Dél-Amerikában is nagy mennyiségben termesztik.

Gyűjtése: A magasa növő cserjéről a fürtöket alkotó, még el nem virágzott virágbimbókat leszedik, szárítják, vagy illóolajat nyernek ki belőle.

Felhasználása: Ősidők óta használják fűszerként, gyógynövényként a szárított bimbókat.

Főzete borogatásra, fertőtlenítésre alkalmas. A tűzhelyen vagy parázson elfüstölve megtisztítja a levegőt, kiűzi a lakásból a férgeket, csúszómászókat, oda nem illő teremtményeket, szagokat. Illóolaja főként aromaterápia céljára, masszázsolajak készítésére használatos.

Íze: aromás, erős: 9

Energetikája: A szelet megnyugtatja, a tüzet igen fokozza, a vizet drasztikusan csökkenti, és hatékonyan tisztítja. A szervezet finom tűz-esszenciáját jelentősen felgerjeszti.

Általános hatása: Hevítő vértisztító. Elpusztítja a baktériumokat és a gombákat, ezért fertőtlenítő hatású. Szünteti az erjedő folyamatokat, a szelet kihajtja, nyugtat. Emésztést javító, étvágy-fokzó. A hurutokat, pangó nedveket, mérgeket, zsírokat, dugulásokat hevítéssel oldja, illetve felszámolja. Közvetlenül és közvetve egyaránt energetizálja a szervezetet, fokozza a védekező-készséget. Afrodiziákum és fájdalomcsillapító.

Lélektani hatás: a szegfűszeg megtisztítja a gondolat-világot a rettegést okozó szennyeződésektől. Segít elfeledni a bántó, kellemetlen élményeket. Felerősíti a hitet, a lelkesedést és megedzi az akaratot. A szorongás oldása mellett segít leküzdeni a gátlásosságot, így csökkenti a dadogási hajlamot. Fokozza az életkedvet egyrészt a lelki terhek csökkentésével, másrészt az életerő fokozásával. A lustaságot, a magatehetetlenséget, a tétovaságot nem tűri meg, segít ezek leküzdésében. Tiszta meleg érzelmű hangulatba emel.

Részletes ismertetés: A szegfűszeg rágcsálása felér egy alapos fogmosással. Aromás hatása lévén fokozza a nyál tisztító hatását, segít eltávolítani a fogak és az íny felszínéről a lerakódásokat. Szünteti a szájban az erjedő és az ebből fakadó gyulladásos folyamatokat, gátolja az ínysorvadást. szájüregi beavatkozások utána forrázatával törtnő öblögetés fertőtleníti a sebeket, csillapítja a fájdalmat és gyorsítja a sebgyógyulást. Az ideggyulladás, vagy a fogágy gyulladása miatti fogfájást csillapítja, ha szegfűolajos vattagombócot helyezünk a szuvas üregbe, esetleg a fog környékét ecseteljük az olajjal az is hatásos, ha a fájó fog környékén rágcsáljuk, szopogatjuk a szegfűszeget. Vigyázat, a túlzott alkalmazása képes kiölni a fogideget! Nyálkahártya zsibbasztó hatású. A leheletet kellemessé teszi.

A szegfűszeg rágcsálása, illetve a főzetével történő gargalizálás fertőtleníti a torkot és a mandulákat, ezért torok-, illetve mandulagyulladás kezelésére, a fellépő fájdalom csillapítására kúraszerű használata ajánlott.

Élénkít, az anyagcserét fokozza, ezért a pajzsmirigy alulműködésében szenvedők számára ajánlott. Fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, a gyomorsavszintet emeli. Gyomorhurut, kóros étvágytalanság, esetleg fertőzés esetén fogyasszunk főzetéből napi két bögrével. zsíroldó, emésztő hatású, a testsúly csökkentésére alkalmas, ha kiküszöböljük étvágygerjesztő hatását, például zilizgyökérrel, korianderrel, ánizzsal.

Az emésztőrendszer egész területén megszünteti az erjedéseket, ezzel együtt a puffadást is. A vékonybélben fokozza az átalakító folyamatokat, az emésztőnedvek termelését. Az epetermelést intenzívvé teszi, az epe hatékonyságát fokozza.

A vastagbéltől kihajtja a szelet, mert felszámolja a dugulásokat, megolvasztja a zsíros lerakódásokat, oldja a görcsöket. A belekben kialakuló és a szervezet más területeire is (például kézfej) tünetileg kiható gombásodást radikálisan szünteti főzetének mértékkel történő kúraszerű fogyasztása.

A bőrfelszínen megjelenő gombás tünetek kezelésére is alkalmas illóolajának valamilyen hordozó olajban felhígított változata (10 ml-be 1-5 csepp). Ez a nemi területek, a körmök gombás betegségeire is jótékonyan hat. A nehezen gyógyuló, szennyezett bőrfelszíni sebeket megtisztítja, ha azokat főzetével lemossuk, borogatjuk.

Légcső-, hörgő-, illetve a tüdőhurutos megbetegedéseinél, kiváltképpen a felszakadni nem akaró, köhögéssel járó, masszív hurutok feloldására a főzetének gőzével történő inhalálás, illetve a főzet fogyasztása, valamint az illóolaj aromájának, vagy a szegfűszeg füstjének belégzése igen hatékony és a köhögési rohamokat is csillapítja. Forralt borban fogyasztva kiűzi a hideget a testből, meghűlésre kiváló.

Nyugtató hatása egyrészt annak köszönhető, hogy megszünteti az idegrendszert irritáló mérgeket, másrészt átható, erős aromája szinte lezsibbasztja a frusztrált, hajszolt idegeket. Látványosan nyugtatja a vegetatív idegrendszer feszültségét, így a zsigerek simaizmainak görcseit oldja.

Masszázsolaj formájában a vázizomzat merevedéseire, letapadásaira kiváló hatású. A bekent terület vérbőségét fokozza, ezért sportolás előtt bemelegítésre is alkalmas.

A szervezet vizeit az átalakító folyamatok révén, a mérgek kihevítésével tisztítja, így a lehűlt, hurutos, zsíros veséket is megtisztítja, melegíti. A nyirokrendszer megtisztításában is e módon segít. ezáltal javul a szervezet ellenálló képessége. alkalmas a nyirokrendszer súlyosabb betegségeinek kezelésére is.

A vért melegíti, így a testhőmérsékletet is emeli. A vérnyomást már a szárított rügy rágcsálása is érezhetően megemeli. A lépet szintén hevítés által tisztítja főzete. Ezt ezerjófű és édesgyökér hozzáadásával fokozhatjuk, illetve kiegyensúlyozhatjuk. A koleszterin-szintet csökkenti.

Aromája emeli a kismedencei szervek energiaáramlását is, miáltal serkenti a nemi működést és az izgalmat. Ezért kedvelt potenciafokozó afrodiziákum. Illatának aromája fertőtleníti a szülőszoba levegőjét, a szülési fájdalmakat enyhíti és megkönnyíti a szülést, mivel nyugtat és oldja a görcsöket.

Megkötés: Tűztúlsúly esetén ne, vagy csak hűtő, nedvesítő kiegészítőkkel együtt alkalmazzuk. Túlzásban bőr és nyálkahártya irritáló hatású, égő érzéseket okozhat testszerte. Gyomor-, nyombél-, vagy egyéb fekélyes tünetek, akut gyulladás esetén ne fogyasszuk. Nagy mennyiségben kellemetlen, émelyítő élményt okoz használatának bármely formája. terhes nők ne, vagy lehetőleg fokozott óvatossággal, illetve csak a szülés idején használják. Magas vérnyomás esetén, infarktus utáni állapotban, vagy belső szervi műtétek után kerülendő. Fokozott pajzsmirigy működés esetén ellenjavallt.